Doelgericht Passend Onderwijs

De Spil is in schooljaar 2017-218 gestart met Doelgericht Passend Onderwijs (DPO). De kern hiervan is handelings- en opbrengst gericht werken met als doel zoveel mogelijk aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van de leerlingen om zo passend onderwijs te kunnen bieden.

We gaan hierbij uit van een continuüm van waarnemen (data), begrijpen (duiden en analyseren), plannen (doelen), realiseren (doen) en evalueren.

 

De cyclus van Doelgericht Passend Onderwijs  ziet er als volgt uit:

  1. Onderwijsplannen:
    De onderwijsplannen vormen als het ware de paraplu van DPO.  In deze plannen staan, per leerjaar, de vakinhoudelijke doelen en de kwantitatieve doelen (schoolambities) beschreven voor de komende periode. Tevens staat hierin beschreven hoe we ons onderwijs per vakgebied vorm geven, welke leerlijnen we hanteren en hoeveel leertijd daarvoor nodig is, het didactisch handelen en de didactische strategieën. In het onderwijsplan kan verwezen worden naar de kwaliteitskaart.

    In de kwaliteitskaart staat beschreven op welke manier wij op De Spil het juiste onderwijs denken te bieden om opbrengsten te realiseren. Daarbij zijn de leerlijnen leidend en gebruiken wij de  lesmethodes steeds meer als bron.

    Twee keer per jaar stellen we de onderwijsplannen schoolbreed op/bij. Vooralsnog voor de vakken technisch lezen, rekenen en spelling. Verbeteracties vanuit de school-en groepsanalyses kunnen worden opgenomen in de onderwijsplannen.

  2. Korte Schoolbespreking:
    Twee keer per jaar organiseren we een korte schoolbespreking. Gemaakte afspraken worden, indien wenselijk, bijgesteld. Kunnen we voorspellen of we de schoolambities gaan halen? Heeft het onderwijsplan geleid tot ander onderwijsgedrag? Wat is het effect op de betrokkenheid van de leerling?

  3. School- en groepsanalyse:
    Twee keer per jaar worden de resultaten van ons onderwijs geëvalueerd, op schoolniveau (schoolanalyse door IB en MT) en op groepsniveau (groepsanalyse door de leerkracht), en wordt bezien of er verbeteracties (aanpassingen) nodig zijn in ons onderwijsaanbod. De groepsanalyses samen met de acties vormen het groepsplan voor de komende periode. De leerkracht is verantwoordelijk voor de (speciale) ondersteuning, die het kind nodig heeft. De interne begeleiding ondersteunt de leerkracht om dit zo goed mogelijk te kunnen doen.

  4. Schoolbespreking:
    N.a.v. de schoolanalyse voeren wij twee keer per jaar een schoolbespreking. Zijn de schoolambities van de onderwijsplannen behaald? Waarom wel/niet? Is het onderwijs passend geweest? Zijn er onderdelen die nader geanalyseerd moeten worden?

  5. Monitorgesprekken:
    Tijdens de monitorgesprekken (twee keer per jaar) worden de groepsanalyses door de leerkracht met de IB-er en de schoolleider besproken en worden eventuele acties afgestemd.

  6. Groepsprofiel:
    De onderlegger voor de groepsanalyse is het groepsprofiel. Dit is een groepsoverzicht, waarin per leerling beschreven wordt wat zijn/haar  bevorderende- en belemmerende factoren,  onderwijsbehoeften, thuissituatie en mate van betrokkenheid zijn.